Anyanyelvhasználatunk védelmében

2012-11-12streda10.jpg

Az MKP Dunaszerdahelyi Helyi Szervezete Elnökségének nyilatkozata

A Magyar Közösség Pártja Dunaszerdahelyi Helyi Szervezetének Elnöksége aggodalommal és megdöbbenéssel fogadta azt a sajtóértesülést, miszerint a helyi Thermalpark éttermének új vezetője korlátozni kívánta a magyar nyelv használatát az alkalmazottak közti kommunikációban.
Meggyőződésünk, hogy a többségében magyar nemzetiségű lakosok alkotta régióban egy ilyen cselekedet az itt élők jogos felháborodását válthatta ki. Elítélünk minden olyan jelenséget és magatartást, amely az emberi és kisebbségi jogok csorbítására irányul. Érthetetlennek és felháborítónak tartjuk, hogy épp Dunaszerdahelyen fordulhat elő ilyen eset, ahol a lakosság mintegy 4/5-e magyar nemzetiségűnek vallja magát.
Mivel anyanyelvhasználati jogát mindenki szabadon gyakorolhatja a városban, ezért a fürdő étteremvezetőjének érthetetlen döntése nem csupán ezt a jogot igyekszik megvonni az ott dolgozóktól, hanem a békés együttélés szabályait is kíméletlenül felrúgja.
Fontosnak tartjuk kihangsúlyozni: Dunaszerdahely és a Csallóköz lakossága joggal várja el, hogy a régióban mindenki szabadon használhassa anyanyelvét a hivatalokban, intézményekben és a szolgáltatások terén is. Véleményünk szerint az államnyelv mellett a régióban használt magyar nyelv ismerete nemcsak az állami hivatalok szintjén szükséges és fontos, hanem a különböző szolgáltatások nyújtása esetében is.
Az MKP Dunaszerdahelyi Helyi Szervezete Elnöksége és az MKP városi képviselőcsoportja mindent megtesz annak érdekében, hogy se Dunaszerdahelyen, se az ország más területein hasonló eset még véletlenül se fordulhasson elő.