Mgr. Péntek István

pentek-pista.jpg

12. Mgr. PÉNTEK ISTVÁN

64   éves magánvállalkozó

1.     választókerület

 

1954-ben születtem a gömörországi Rimaszombatban, gyermekkoromat Tornalján töltöttem. Pozsonyba kerültem, ahol a Comenius Egyetem Bölcsészkarát végeztem el. 1977-ben Dunaszerdahelyre nősültem és az épülő Városi Művelődési Központban helyezkedtem el, majd a Járási Hivatal kulturális szakosztályára kerültem. Ezután a Lőrincz Gyula Galéria igazgatója lettem, ami a Szlovák Nemzeti Galéria kihelyezett dunaszerdahelyi fiókja volt. Hosszas latolgatás után magánvállalkozásba kezdtem, amit immáron közel 30 éve folytatok.

Aki kicsit ismer engem, az tudja, hogy az utóbbi  három évtizedben eléggé elzárkóztam a közélettől, de most úgy döntöttem, hogy emelt fővel vállalni tudom ez a felkérést. Mottóm: Magyarnak lenni sosem volt egyszerű, most sem az, de felemelő és büszke érzés. A legfontosabbnak azt tartom, hogy megmaradjunk mindenekelőtt magyar embernek!

Egyébként élem a csallóközi kisvállalkozók hétköznapjait. De tavasszal és az ősszel Éden panziónk és Szent István rendezvényparkunk a művészet otthonává válik, ahol 8. éve szervezzük az Aranykert nevet viselő művészeti alkotótábort. Ennek gyümölcse egy biztatóan alakuló gyűjtemény, ami messze túlnyúlik Csallóköz határain. Minden tavasszal panziónkban tárlatot rendezünk a legújabb alkotásokból, szeptemberben a Kortárs Magyar Galéria termeiben tesszük közkinccsé alkotótáborunk gyümölcseit. Most úgy érzem, hogy összegyűlt bennem annyi energia és tapasztalat, hogy tevékenyen részt vegyek a Kortárs Magyar Galéria arculatának alakításában, mint a kuratórium tagja.

Képviselővé választásom esetén elsősorban a kulturális bizottságban tudnám hasznosítani eddigi tapasztalataimat, itt is legfőképpen a városi galéria működtetésében, kiállítások szervezésében szeretnék segíteni.